RYR1 gene variability and effect on meat pH in Argentinean hybrids swines

The RYR1 gene is the principal cause of the porcine stress syndrome (PSS) and the presence of pale, soft and exudative meat (PSE) in swine. In Argentina there are no reports about the variability of RYR1 gene in hybrid swine and its effect on the quality of carcass. \nBy PCR-HRM we analyzed 403 hybr...

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Detalles Bibliográficos
Autores principales: Marini, S.J., Vanzetti, L.S., Borelli, V.S., Villareal, A.O., Denegri, G.D., Cottura, G.A., Panichelli, D., Silva, P., Campagna, D., Spiner, N., Brunori, J.C., Franco, R.
Formato: Artículo publishedVersion
Lenguaje:Inglés
Publicado: Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. 2012
Materias:
PSE
Acceso en línea:http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/cgi-bin/library.cgi?a=d&c=pveterinaria/invet&cl=CL1&d=HWA_3784
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description The RYR1 gene is the principal cause of the porcine stress syndrome (PSS) and the presence of pale, soft and exudative meat (PSE) in swine. In Argentina there are no reports about the variability of RYR1 gene in hybrid swine and its effect on the quality of carcass. \nBy PCR-HRM we analyzed 403 hybrids swines from Argentina and 65.0% were homozygous NN, 30.8% heterozygous Nn and 4,2% homozygous nn. Additionally, a significant effect (p <0.0001) of the RYR1 gene was detected on the pH of carcass at 45 minutes after slaughter. Normal genotypes NN showed the highest pH values at 45 minutes after slaughter (6.27), heterozygous Nn showed intermediate pH values (5.94) and homozygous susceptible nn showed the lowest pH values (5.64). Argentina present high incidence of Nn and nn genotypes for the RYR1 gene in relation to Brazil, the principal pig producer of Latin America. Additionally the RYR1 gene affects the pH of the meat, one of the principal parameters in the determination of the PSE meat.
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spelling I28-R145-HWA_37842021-07-15 The RYR1 gene is the principal cause of the porcine stress syndrome (PSS) and the presence of pale, soft and exudative meat (PSE) in swine. In Argentina there are no reports about the variability of RYR1 gene in hybrid swine and its effect on the quality of carcass. \nBy PCR-HRM we analyzed 403 hybrids swines from Argentina and 65.0% were homozygous NN, 30.8% heterozygous Nn and 4,2% homozygous nn. Additionally, a significant effect (p <0.0001) of the RYR1 gene was detected on the pH of carcass at 45 minutes after slaughter. Normal genotypes NN showed the highest pH values at 45 minutes after slaughter (6.27), heterozygous Nn showed intermediate pH values (5.94) and homozygous susceptible nn showed the lowest pH values (5.64). Argentina present high incidence of Nn and nn genotypes for the RYR1 gene in relation to Brazil, the principal pig producer of Latin America. Additionally the RYR1 gene affects the pH of the meat, one of the principal parameters in the determination of the PSE meat. Fil: Marini, S.J. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Marcos Juárez. Grupo Porcino. Laboratorio de Biotecnología. Córdoba, Argentina Fil: Vanzetti, L.S. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Marcos Juárez. Grupo Porcino. Laboratorio de Biotecnología. Córdoba, Argentina Fil: Borelli, V.S. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Las Breñas. Chaco, Argentina Fil: Villareal, A.O. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Leales, Chañar Pozo Leales. Tucumán, Argentina Fil: Denegri, G.D. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Marcos Juárez. Grupo Porcino. Laboratorio de Biotecnología. Córdoba, Argentina Fil: Cottura, G.A. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Marcos Juárez. Grupo Porcino. Laboratorio de Biotecnología. Córdoba, Argentina Fil: Panichelli, D. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Marcos Juárez. Grupo Porcino. Laboratorio de Biotecnología. Córdoba, Argentina Fil: Silva, P. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento Sistemas de Producción Animal. Cátedra de Nutrición Animal. Santa Fe, Argentina Fil: Campagna, D. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Producción Animal. Santa Fe, Argentina Fil: Spiner, N. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Marcos Juárez. Grupo Porcino. Laboratorio de Biotecnología. Córdoba, Argentina Fil: Brunori, J.C. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Marcos Juárez. Grupo Porcino. Laboratorio de Biotecnología. Córdoba, Argentina Fil: Franco, R. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Marcos Juárez. Grupo Porcino. Laboratorio de Biotecnología. Córdoba, Argentina Marini, S.J. Vanzetti, L.S. Borelli, V.S. Villareal, A.O. Denegri, G.D. Cottura, G.A. Panichelli, D. Silva, P. Campagna, D. Spiner, N. Brunori, J.C. Franco, R. 2012 El gen RYR1 es la principal causa del síndrome de estrés porcino (PSS) y la presencia de carne pálida, blanda y exudativa (PSE) en los cerdos. En Argentina no existen informes sobre la variabilidad de dicho gen en cerdos híbridos y su efecto sobre la calidad de la canal.\nPor PCR-HRM se analizaron 403 cerdos híbridos de Argentina y el 65,0% eran homocigotos NN, 30.8% heterocigotos Nn y el 4,2% homocigotos nn. Además, se detectó un efecto significativo (p <0,0001) del gen RYR1 en el pH de la canal a los 45 minutos post faena. Los genotipos NN mostraron los mayores valores de pH a los 45 minutos después del sacrificio (6.27), los heterocigotos Nn mostraron valores intermedios de pH (5,94) y los homocigotos nn presentaron los valores más bajos de pH (5,64).\nArgentina presenta alta incidencia de los genotipos Nn y nn del gen RYR1 en relación a Brasil, el principal productor de cerdos de América Latina. Además, el gen RYR1 afecta al pH de la carne, uno de los principales parámetros para la determinación de carnes PSE. application/pdf 1514-6634 (impreso) 1668-3498 (en línea) Cerdos RYR1 Marcadores moleculares PSE Swine RYR1 Molecular Markers PSE eng Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ InVet, vol. 14, nº1 RYR1 gene variability and effect on meat pH in Argentinean hybrids swines Variabilidad del gen RYR1 y efecto en el pH de la carne en cerdos híbridos argentinos info:eu-repo/semantics/article info:ar-repo/semantics/artículo info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/cgi-bin/library.cgi?a=d&c=pveterinaria/invet&cl=CL1&d=HWA_3784 http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/collect/pveterinaria/invet/index/assoc/HWA_3784.dir/3784.PDF