Localización de un mercado frutihortícola utilizando los métodos de Brown-Gibson y Proceso de Jerarquía Analítica
There have long been consumption habits that prioritize free-agrochemical foods, additional chemical additives, and preservatives in their preparation, and a growing tendency to consuming raw foods, both regional and non-standardized products. In General Pueyrredon district, the production of fruits...
Autores principales: | , , |
---|---|
Formato: | Artículo revista |
Lenguaje: | Español |
Publicado: |
Escuela de Perfeccionamiento en Investigación Operativa
2020
|
Materias: | |
Acceso en línea: | https://revistas.unc.edu.ar/index.php/epio/article/view/31106 |
Aporte de: |
id |
I10-R359-article-31106 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
I10-R359-article-311062020-11-29T21:27:50Z Localización de un mercado frutihortícola utilizando los métodos de Brown-Gibson y Proceso de Jerarquía Analítica Boloquy, Ignacio D. Onaine , Adolfo E. Ambrústolo , Mariela location analytic hierarchy processes multi criteria decision food agriculture planning localización procesos analítico jerárquico decisión multicriterio alimentos agricultura planeación There have long been consumption habits that prioritize free-agrochemical foods, additional chemical additives, and preservatives in their preparation, and a growing tendency to consuming raw foods, both regional and non-standardized products. In General Pueyrredon district, the production of fruits and vegetables is developed mainly around Batán, Santa Paula, Laguna and Sierra de los Padres, Coyunco, Gloria de la Peregrina, Colonia Barragán and Boquerón, among other places; thus forming the so-called Fruit-Vegetable Belt. Based on current data coming from the Association of Fuit and Vegetables Producers and Related Activities, it has become a need to set up an Organic Food Market in the area; The previously mention need might apply Operational Investigation methods like the once chosen Brown-Gibson and the Analytic Hierarchy Process. After evaluating and contrasting some alternatives, according to the established criteria, it is certainly clear that the best location for an Organic Food Market should be on Provincial Route 88, close to the Gral. Savio Industrial Estate. Existen desde hace años hábitos de consumos que priorizan los alimentos libres de agroquímicos, de agregado de aditivos y conservantes químicos en su elaboración y una tendencia al consumo de alimentos crudos, productos regionales y productos no estandarizados. La producción frutihortícola en el Partido de General Pueyrredon se desarrolla en el entorno de las zonas de Batán, Santa Paula, Laguna y Sierra de los Padres, Coyunco, Gloria de la Peregrina, Colonia Barragán y Boquerón, entre otras, constituyendo el llamado Cinturón frutihortícola. A partir de los antecedentes de la Asociación Frutihortícola de Productores y Afines se plantea el estudio de la posible localización de un mercado de productos saludables en el partido mediante la aplicación de métodos de Investigación Operativa de los cuales se han seleccionado el método de Brown - Gibson y el Proceso de Jerarquía Analítica. De contrastar las alternativas en función de los criterios establecidos se obtiene que la mejor ubicación para un mercado de productos saludables sería sobre la ruta provincial 88 en la cercanía al parque industrial Gral. Savio. Escuela de Perfeccionamiento en Investigación Operativa 2020-11-29 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion application/pdf https://revistas.unc.edu.ar/index.php/epio/article/view/31106 Revista de la Escuela de Perfeccionamiento en Investigación Operativa; Vol. 28 Núm. 48 (2020): NOVIEMBRE 1853-9777 0329-7322 spa https://revistas.unc.edu.ar/index.php/epio/article/view/31106/31756 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
institution |
Universidad Nacional de Córdoba |
institution_str |
I-10 |
repository_str |
R-359 |
container_title_str |
Revista de la Escuela de Perfeccionamiento en Investigación Operativa |
language |
Español |
format |
Artículo revista |
topic |
location analytic hierarchy processes multi criteria decision food agriculture planning localización procesos analítico jerárquico decisión multicriterio alimentos agricultura planeación |
spellingShingle |
location analytic hierarchy processes multi criteria decision food agriculture planning localización procesos analítico jerárquico decisión multicriterio alimentos agricultura planeación Boloquy, Ignacio D. Onaine , Adolfo E. Ambrústolo , Mariela Localización de un mercado frutihortícola utilizando los métodos de Brown-Gibson y Proceso de Jerarquía Analítica |
topic_facet |
location analytic hierarchy processes multi criteria decision food agriculture planning localización procesos analítico jerárquico decisión multicriterio alimentos agricultura planeación |
author |
Boloquy, Ignacio D. Onaine , Adolfo E. Ambrústolo , Mariela |
author_facet |
Boloquy, Ignacio D. Onaine , Adolfo E. Ambrústolo , Mariela |
author_sort |
Boloquy, Ignacio D. |
title |
Localización de un mercado frutihortícola utilizando los métodos de Brown-Gibson y Proceso de Jerarquía Analítica |
title_short |
Localización de un mercado frutihortícola utilizando los métodos de Brown-Gibson y Proceso de Jerarquía Analítica |
title_full |
Localización de un mercado frutihortícola utilizando los métodos de Brown-Gibson y Proceso de Jerarquía Analítica |
title_fullStr |
Localización de un mercado frutihortícola utilizando los métodos de Brown-Gibson y Proceso de Jerarquía Analítica |
title_full_unstemmed |
Localización de un mercado frutihortícola utilizando los métodos de Brown-Gibson y Proceso de Jerarquía Analítica |
title_sort |
localización de un mercado frutihortícola utilizando los métodos de brown-gibson y proceso de jerarquía analítica |
description |
There have long been consumption habits that prioritize free-agrochemical foods, additional chemical additives, and preservatives in their preparation, and a growing tendency to consuming raw foods, both regional and non-standardized products.
In General Pueyrredon district, the production of fruits and vegetables is developed mainly around Batán, Santa Paula, Laguna and Sierra de los Padres, Coyunco, Gloria de la Peregrina, Colonia Barragán and Boquerón, among other places; thus forming the so-called Fruit-Vegetable Belt.
Based on current data coming from the Association of Fuit and Vegetables Producers and Related Activities, it has become a need to set up an Organic Food Market in the area; The previously mention need might apply Operational Investigation methods like the once chosen Brown-Gibson and the Analytic Hierarchy Process. After evaluating and contrasting some alternatives, according to the established criteria, it is certainly clear that the best location for an Organic Food Market should be on Provincial Route 88, close to the Gral. Savio Industrial Estate. |
publisher |
Escuela de Perfeccionamiento en Investigación Operativa |
publishDate |
2020 |
url |
https://revistas.unc.edu.ar/index.php/epio/article/view/31106 |
work_keys_str_mv |
AT boloquyignaciod localizaciondeunmercadofrutihorticolautilizandolosmetodosdebrowngibsonyprocesodejerarquiaanalitica AT onaineadolfoe localizaciondeunmercadofrutihorticolautilizandolosmetodosdebrowngibsonyprocesodejerarquiaanalitica AT ambrustolomariela localizaciondeunmercadofrutihorticolautilizandolosmetodosdebrowngibsonyprocesodejerarquiaanalitica |
first_indexed |
2024-09-03T22:23:31Z |
last_indexed |
2024-09-03T22:23:31Z |
_version_ |
1809215349460041728 |