Evaluation and comparison of protein composition and quality in half-sib families of opaque-2 maize (Zea mays L.) from Argentina

Fil: Mansilla, Pablo Sebastián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.

Guardado en:
Detalles Bibliográficos
Autores principales: Mansilla, Pablo Sebastián, Nazar, María Cristina, Pérez, Gabriela Teresa
Formato: PublishedVersion article
Lenguaje:Inglés
Publicado: 2023
Materias:
Acceso en línea:http://hdl.handle.net/11086/547943
https://doi.org/10.31047/1668.298x.v36.n1.22682
https://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/index
Aporte de:
id I10-R141-11086-547943
record_format dspace
institution Universidad Nacional de Córdoba
institution_str I-10
repository_str R-141
collection Repositorio Digital Universitario (UNC)
language Inglés
topic Maíz
Zea mays
Maíz opaco-2
Lisina
Contenido proteico
Argentina
spellingShingle Maíz
Zea mays
Maíz opaco-2
Lisina
Contenido proteico
Argentina
Mansilla, Pablo Sebastián
Nazar, María Cristina
Pérez, Gabriela Teresa
Evaluation and comparison of protein composition and quality in half-sib families of opaque-2 maize (Zea mays L.) from Argentina
topic_facet Maíz
Zea mays
Maíz opaco-2
Lisina
Contenido proteico
Argentina
description Fil: Mansilla, Pablo Sebastián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.
format PublishedVersion
article
author Mansilla, Pablo Sebastián
Nazar, María Cristina
Pérez, Gabriela Teresa
author_facet Mansilla, Pablo Sebastián
Nazar, María Cristina
Pérez, Gabriela Teresa
author_sort Mansilla, Pablo Sebastián
title Evaluation and comparison of protein composition and quality in half-sib families of opaque-2 maize (Zea mays L.) from Argentina
title_short Evaluation and comparison of protein composition and quality in half-sib families of opaque-2 maize (Zea mays L.) from Argentina
title_full Evaluation and comparison of protein composition and quality in half-sib families of opaque-2 maize (Zea mays L.) from Argentina
title_fullStr Evaluation and comparison of protein composition and quality in half-sib families of opaque-2 maize (Zea mays L.) from Argentina
title_full_unstemmed Evaluation and comparison of protein composition and quality in half-sib families of opaque-2 maize (Zea mays L.) from Argentina
title_sort evaluation and comparison of protein composition and quality in half-sib families of opaque-2 maize (zea mays l.) from argentina
publishDate 2023
url http://hdl.handle.net/11086/547943
https://doi.org/10.31047/1668.298x.v36.n1.22682
https://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/index
work_keys_str_mv AT mansillapablosebastian evaluationandcomparisonofproteincompositionandqualityinhalfsibfamiliesofopaque2maizezeamayslfromargentina
AT nazarmariacristina evaluationandcomparisonofproteincompositionandqualityinhalfsibfamiliesofopaque2maizezeamayslfromargentina
AT perezgabrielateresa evaluationandcomparisonofproteincompositionandqualityinhalfsibfamiliesofopaque2maizezeamayslfromargentina
AT mansillapablosebastian evaluacionycomparaciondelacomposicionycalidadproteicadefamiliasdemedioshermanosdemaizopaco2zeamaysldeargentina
AT nazarmariacristina evaluacionycomparaciondelacomposicionycalidadproteicadefamiliasdemedioshermanosdemaizopaco2zeamaysldeargentina
AT perezgabrielateresa evaluacionycomparaciondelacomposicionycalidadproteicadefamiliasdemedioshermanosdemaizopaco2zeamaysldeargentina
_version_ 1782014134017064960
spelling I10-R141-11086-5479432023-08-30T12:58:54Z Evaluation and comparison of protein composition and quality in half-sib families of opaque-2 maize (Zea mays L.) from Argentina Evaluación y comparación de la composición y calidad proteica de familias de medios hermanos de maíz opaco-2 (Zea mays L.) de Argentina Mansilla, Pablo Sebastián Nazar, María Cristina Pérez, Gabriela Teresa Maíz Zea mays Maíz opaco-2 Lisina Contenido proteico Argentina PublishedVersion Fil: Mansilla, Pablo Sebastián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Mansilla, Pablo Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba (ICYTAC); Argentina. Fil: Nazar, María Cristina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Pérez, Gabriela Teresa. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Pérez, Gabriela Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba (ICYTAC); Argentina. The objective of this study was to characterize and compare the protein composition of half-sib families of opaque-2 maize from Argentina through progeny testing. Grain hardness, protein fractions, amino acid content and in vitro protein digestibility (PD) of whole grain flour were determined. Non-opaque genotypes were used as control. Total protein content of o2 genotypes correlated negatively with the grain hardness (r=-42 in 2012 and r=-0.32 in 2013) and did not show significant differences in relation to non-opaque genotypes; however, o2 genotypes showed significantly higher PD, lower zein proportion, and higher albumin, globulin and glutelin contents. The o2 progenies showed significantly higher lysine content and higher levels of other essential amino acids, such as isoleucine and threonine compared to white corn. Lysine content, protein fraction contents and PD showed a higher contribution of genetic variance to the total variability, despite the high contribution of crop year variance obtained by total protein content. The differences shown by progeny protein profiles would enable the identification of o2 genotypes with lower zein level and higher lysine content; this allows us to continue the selection and improvement to obtain open-pollination varieties enhanced in terms of protein quality. El objetivo fue caracterizar y comparar la composición proteica de familias de medios hermanos de maíz opaco-2 de Argentina mediante prueba de progenie. Se determinó dureza del grano, contenido de fracciones proteicas, aminoácidos y digestibilidad in vitro de proteína (PD) de la harina integral. Se usaron genotipos no-opacos como control. El contenido total de proteína de los genotipos o2 correlacionó negativamente con la dureza del grano (r=-42 en 2012 y r=-0.32 en 2013) y no mostró diferencias significativas respecto a los genotipos no-opacos; sin embargo, los genotipos o2 mostraron mayor PD, menor proporción de zeína y mayor de albúminas, globulinas y glutelinas. Las progenies o2 mostraron mayor contenido de lisina, isoleucina y treonina en comparación con el maíz blanco. El contenido de lisina, el de fracciones proteicas y la PD mostraron una mayor contribución de la varianza genética, a pesar de la alta contribución de la varianza del año observada en el contenido total de proteínas. Las diferencias mostradas por los perfiles de proteínas de las progenies permitirán identificar genotipos o2 con menor nivel de zeína y mayor contenido de lisina. Esto permitirá continuar con la selección y la mejora genética para obtener variedades con calidad proteica superior. PublishedVersion Fil: Mansilla, Pablo Sebastián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Mansilla, Pablo Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba (ICYTAC); Argentina. Fil: Nazar, María Cristina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Pérez, Gabriela Teresa. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Pérez, Gabriela Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba (ICYTAC); Argentina. 2023-06-29T13:31:10Z 2023-06-29T13:31:10Z 2019 article Mansilla, P. S., Nazar, M. C. y Pérez, G. T. (2019). Evaluation and comparison of protein composition and quality in half-sib families of opaque-2 maize (Zea mays L.) from Argentina. Agriscientia 36 (1), 39-53. https://doi.org/10.31047/1668.298x.v36.n1.22682 http://hdl.handle.net/11086/547943 1668-298X https://doi.org/10.31047/1668.298x.v36.n1.22682 https://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/index eng Atribución-CompartirIgual 4.0 Internacional http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/