Dietary patterns in adult population from Argentina

1p.

Guardado en:
Detalles Bibliográficos
Autores principales: Elorriaga, Natalia, Defagó, María Daniela, Desimone, H., Gutiérrez, Laura, Poggio, Rosana, Irazola, Vilma
Formato: conferenceObject Póster
Lenguaje:Inglés
Publicado: International Union of Nutritional Sciences 2020
Materias:
Acceso en línea:http://hdl.handle.net/11086/16893
Aporte de:
id I10-R141-11086-16893
record_format dspace
institution Universidad Nacional de Córdoba
institution_str I-10
repository_str R-141
collection Repositorio Digital Universitario (UNC)
language Inglés
topic Dietary patterns
Argentina
Adults
spellingShingle Dietary patterns
Argentina
Adults
Elorriaga, Natalia
Defagó, María Daniela
Desimone, H.
Gutiérrez, Laura
Poggio, Rosana
Irazola, Vilma
Dietary patterns in adult population from Argentina
topic_facet Dietary patterns
Argentina
Adults
description 1p.
format conferenceObject
Póster
author Elorriaga, Natalia
Defagó, María Daniela
Desimone, H.
Gutiérrez, Laura
Poggio, Rosana
Irazola, Vilma
author_facet Elorriaga, Natalia
Defagó, María Daniela
Desimone, H.
Gutiérrez, Laura
Poggio, Rosana
Irazola, Vilma
author_sort Elorriaga, Natalia
title Dietary patterns in adult population from Argentina
title_short Dietary patterns in adult population from Argentina
title_full Dietary patterns in adult population from Argentina
title_fullStr Dietary patterns in adult population from Argentina
title_full_unstemmed Dietary patterns in adult population from Argentina
title_sort dietary patterns in adult population from argentina
publisher International Union of Nutritional Sciences
publishDate 2020
url http://hdl.handle.net/11086/16893
work_keys_str_mv AT elorriaganatalia dietarypatternsinadultpopulationfromargentina
AT defagomariadaniela dietarypatternsinadultpopulationfromargentina
AT desimoneh dietarypatternsinadultpopulationfromargentina
AT gutierrezlaura dietarypatternsinadultpopulationfromargentina
AT poggiorosana dietarypatternsinadultpopulationfromargentina
AT irazolavilma dietarypatternsinadultpopulationfromargentina
_version_ 1782014038931144704
spelling I10-R141-11086-168932023-08-30T14:08:07Z Dietary patterns in adult population from Argentina Elorriaga, Natalia Defagó, María Daniela Desimone, H. Gutiérrez, Laura Poggio, Rosana Irazola, Vilma Dietary patterns Argentina Adults 1p. Fil: Elorriaga, Natalia. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad de Buenos Aires. Escuela de Nutrición. Cátedra de Evaluación Nutricional; Argentina. Fil: Defagó, María Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Escuela de Nutrición. Universidad de Tulane. Escuela de Salud Pública. Cátedra de Salud Cardiovascular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciuencias de la Salud; Argentina. Fil: Gutiérrez, Laura: Universidad Nacional de Rosario. Cátedra de Bioestadística y Metodología de la Investigación. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Cátedra Estadística de la Maestría en Efectividad Clínica; Argentina. Fil: Poggio, Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Buenos Aires. Escuela de Medicina; Argentina. Fil: Irazola, Vilma. Universidad de Buenos Aires. Escuela de Medicina. Maestría en Efectividad Clínica. Cátedra de Medición de Resultados, Estadística Avanzada y Bioestadística; Argentina. Background and objectives: Dietary patterns (DP) have been used to identify different combinations of foods that may be associated with mortality and risk of chronic disease. The objective of this study was to identify DP in the adult population of Argentina, and explore associations with socio-demographic features. Methods: We defined DP among 3,000 adults between 35 to 74 years old, participating in CESCAS I, a population-based cohort study carried out in two cities in Argentina, Marcos Paz and Bariloche. Data on food intake was obtained from a validated self-administered food frequency questionnaire. Principal component Analysis (PCA) was used to identify DP. A summary score for each pattern was then derived and used in multiple regression analysis to examine the relationship between DP and socio-demographic variables. Results: Using PCA, we identified 3 major eating patterns. The first factor (Traditional dietary pattern), was characterized by a high intake of refined grains, red meat, whole fat dairy products, vegetable oils, and ?mate?, a traditional South American infused drink frequently consumed in Argentina; the second factor (Healthy dietary pattern), was characterized by a high intake of vegetables, fruit, low fat dairy products, whole grains, and legumes; the third factor (Processed-food dietary pattern) consisted mainly of processed meat, snacks, pizza, and ?empanadas?, a stuffed bread baked or fried. After adjusting for energy intake, we found that DP were associated with age, gender, and educational level. Healthy DP score was higher among women and high educational level (p=0.001) while men and young people scored significantly higher in the Processed-food DP (p=0.01). Conclusions: Local DP has been identified in our population. This study will provide useful information to set priority targets for nutrition interventions. https://www.karger.com/Article/PDF/354245 Fil: Elorriaga, Natalia. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad de Buenos Aires. Escuela de Nutrición. Cátedra de Evaluación Nutricional; Argentina. Fil: Defagó, María Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Escuela de Nutrición. Universidad de Tulane. Escuela de Salud Pública. Cátedra de Salud Cardiovascular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciuencias de la Salud; Argentina. Fil: Gutiérrez, Laura: Universidad Nacional de Rosario. Cátedra de Bioestadística y Metodología de la Investigación. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Cátedra Estadística de la Maestría en Efectividad Clínica; Argentina. Fil: Poggio, Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Buenos Aires. Escuela de Medicina; Argentina. Fil: Irazola, Vilma. Universidad de Buenos Aires. Escuela de Medicina. Maestría en Efectividad Clínica. Cátedra de Medición de Resultados, Estadística Avanzada y Bioestadística; Argentina. Nutrición, Dietética 2020-11-24T21:48:41Z 2020-11-24T21:48:41Z 2013 conferenceObject Póster 0250-6807 http://hdl.handle.net/11086/16893 eng 11086/14404 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Impreso International Union of Nutritional Sciences International Union of Nutritional Sciences