Arbuscular mycorrhiza protects soybean plants against Macrophomina phaseolina even under nitrogen fertilization

The capacity of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) to alleviate the negative effects incited by root pathogens in a range of plant hosts has been established. On the other hand, accumulated evidence also shows that fertilization practices can negatively impact AMF. Nevertheless, the interaction betw...

Descripción completa

Guardado en:
Detalles Bibliográficos
Otros Autores: Spagnoletti, Federico Nicolás, Cornero, Mariano, Chiocchio, Viviana Mónica, Lavado, Raúl Silvio, Roberts, Irma N.
Formato: Artículo
Lenguaje:Inglés
Materias:
Acceso en línea:http://ri.agro.uba.ar/files/intranet/articulo/2020spagnoletti.pdf
LINK AL EDITOR
Aporte de:Registro referencial: Solicitar el recurso aquí
LEADER 04685nab a22003617a 4500
001 20200526153102.0
003 AR-BaUFA
005 20220809130452.0
008 200526t2020 gw d||||o|||| 00| | eng d
999 |c 47989  |d 47989 
999 |d 47989 
999 |d 47989 
999 |d 47989 
022 |a 1573-8469 
024 |a 10.1007/s10658-020-01934-w 
040 |a AR-BaUFA 
245 1 0 |a Arbuscular mycorrhiza protects soybean plants against Macrophomina phaseolina even under nitrogen fertilization 
520 |a The capacity of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) to alleviate the negative effects incited by root pathogens in a range of plant hosts has been established. On the other hand, accumulated evidence also shows that fertilization practices can negatively impact AMF. Nevertheless, the interaction between AMF, pathogens and fertilizers, especially nitrogen (N) fertilizers, has not been previously reported. In this work, the effect of nitrogen on both the severity of the pathogen Macrophomina phaseolina (charcoal root rot) and the protection by the arbuscular mycorrhiza fungi (AMF) Rhizophagus intraradices was investigated in greenhouse experiments using soybean (Glycine max) as a host. The treatments were two levels of N (0 and 92 kg of urea ha−1), inoculation and non-inoculation with the AMF, and infection and non-infection with the pathogen. Soybean was harvested at R4 phenological stage (completed pod formation). Plant biomass, numbers of pods and leaves, plant height, root length, greenness index, mycorrhizal colonization and disease severity were measured. Pathogen infection reduced soybean biomass and negatively affected the greenness index, but co inoculation with AMF improved these parameters. Nitrogen fertilization reduced AMF colonization but not arbuscules percentage. N fertilization increased disease severity but mycorrhizal symbiosis was able to reduce it. These results demonstrate that severity of charcoal root-rot disease in N fertilized soybean can be reduced by AMF inoculation. The implication of these results is that N fertilization could increase the risk of diseases in soybean but mycorrhiza could contribute to soybean charcoal root rot control even if the crop is under N fertilization. 
653 |a NITROGEN FERTILIZATION 
653 |a BIOLOGICAL CONTROL 
653 |a CHARCOAL ROT 
653 |a FUNGAL DISEASES 
700 1 |9 32795  |a Spagnoletti, Federico Nicolás  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola. Buenos Aires, Argentina.  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.  |u CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. 
700 1 |a Cornero, Mariano  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola. Buenos Aires, Argentina.  |9 68617 
700 1 |a Chiocchio, Viviana Mónica  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola. Buenos Aires, Argentina.  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.  |u CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.  |9 49629 
700 1 |9 24365  |a Lavado, Raúl Silvio  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola. Buenos Aires, Argentina. 
700 1 |9 46844  |a Roberts, Irma N.  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola. Buenos Aires, Argentina.  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.  |u CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. 
773 0 |t European journal of plant pathology  |g vol.156, no.3 (2020), p.839–849, tbls., grafs. 
856 |f 2020spagnoletti  |i en reservorio  |q application/pdf  |u http://ri.agro.uba.ar/files/intranet/articulo/2020spagnoletti.pdf  |x ARTI202003 
856 |z LINK AL EDITOR  |u http://www.springer.com/ 
942 |c ARTICULO 
942 |c ENLINEA 
976 |a AAG