Freshness maintenance of blueberries (vaccinium corymbosum l.) during postharvest using ozone in aqueous phase microbiological, structure, and mechanical issues

The effect of aqueous ozone at different doses on fungal incidence, microstructure, mechanical properties, and weight loss of blueberry fruit (Vaccinium corymbosum, cv.O’Neal) throughout 20 days of storage at 4 ± 1 °C was studied. Fruits were exposed to 10 and 18mg O3 L-1 in a bubble column for diff...

Descripción completa

Guardado en:
Detalles Bibliográficos
Otros Autores: Jaramillo Sánchez, Gabriela, Contigiani, Eunice V., Castro, María Agueda, Hodara, Karina, Alzamora, Stella Maris, García Loredo, Analía, Nieto, Andrea
Formato: Artículo
Lenguaje:Inglés
Materias:
Acceso en línea:http://ri.agro.uba.ar/files/intranet/articulo/2019jaramillosanchez.pdf
LINK AL EDITOR
Aporte de:Registro referencial: Solicitar el recurso aquí
LEADER 05422nab a22004097a 4500
001 20200515165323.0
003 AR-BaUFA
005 20221024140247.0
008 200515t2019 ne |||||o|||| 00| | eng d
999 |c 47975  |d 47975 
999 |d 47975 
999 |d 47975 
999 |d 47975 
022 |a 1935-5149 
024 |a 10.1007/s11947-019-02358-z 
040 |a AR-BaUFA 
245 1 0 |a Freshness maintenance of blueberries (vaccinium corymbosum l.) during postharvest using ozone in aqueous phase  |b microbiological, structure, and mechanical issues 
520 |a The effect of aqueous ozone at different doses on fungal incidence, microstructure, mechanical properties, and weight loss of blueberry fruit (Vaccinium corymbosum, cv.O’Neal) throughout 20 days of storage at 4 ± 1 °C was studied. Fruits were exposed to 10 and 18mg O3 L-1 in a bubble column for different periods of time ranging from 10 to 30 min. Native mycobiota and Botrytis cinerea incidenceswere reduced by ozone exposure. After 15 days of storage, exposure to 18mg O3 L-1 for 10 and 20 min reduced the percentage of infected fruit in ~ 34 and 40%, respectively, when compared with untreated blueberries. Slight but no significant differences among ozone treatments were observed for native mycobiota and B. cinerea incidence. Stiffness, rupture force, and mechanical work required to break the fruit epidermis were not significantly affected by ozone treatments. The effect of ozone treatment on weight loss of blueberries was dose-dependent and was partially correlated with microstructural changes induced by ozone: disruptions in outer tangential and epidermal cell walls and alteration of the cuticle. Exposure times beyond 15 min significantly increased weight loss and did not achieve greater fungal inhibition with respect to 10- and 15-min ozonized fruit. Thus, the ozone dose to be selected would be limited by the negative effect on weight loss. Exposure to 18 mg O3 L-1 for 10 min would be the most suitable treatment to reduce fungal decay without causing an excessive loss of weight along cold storage. 
653 |a BLUEBERRY 
653 |a AQUEOUS OZONE 
653 |a FUNGAL DECAY 
653 |a STRUCTURE 
653 |a MECHANICAL PROPERTIES 
653 |a WEIGHT LOSS 
700 1 |a Jaramillo Sánchez, Gabriela  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Ciudad Universitaria. Buenos Aires, Argentina.  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales Instituto de Tecnologías en Alimentos y Procesos Químicos (ITAPROQ). Ciudad Universitaria. Buenos Aires, Argentina.  |u CONICET - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales Instituto de Tecnologías en Alimentos y Procesos Químicos (ITAPROQ). Ciudad Universitaria. Buenos Aires, Argentina.  |9 70647 
700 1 |a Contigiani, Eunice V.  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Ciudad Universitaria. Buenos Aires, Argentina.  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales Instituto de Tecnologías en Alimentos y Procesos Químicos (ITAPROQ). Ciudad Universitaria. Buenos Aires, Argentina.  |u CONICET - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales Instituto de Tecnologías en Alimentos y Procesos Químicos (ITAPROQ). Ciudad Universitaria. Buenos Aires, Argentina.  |9 70648 
700 1 |9 68551  |a Castro, María Agueda  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental. Ciudad Universitaria, Buenos Aires, Argentina. 
700 1 |9 40785  |a Hodara, Karina  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Métodos Cuantitativos y Sistemas de Información. Buenos Aires, Argentina. 
700 1 |a Alzamora, Stella Maris  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales Instituto de Tecnologías en Alimentos y Procesos Químicos (ITAPROQ). Ciudad Universitaria. Buenos Aires, Argentina.  |u CONICET - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales Instituto de Tecnologías en Alimentos y Procesos Químicos (ITAPROQ). Ciudad Universitaria. Buenos Aires, Argentina.  |9 40050 
700 1 |a García Loredo, Analía  |u CONICET. Buenos Aires, Argentina.  |u Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química y Alimentos. Mar del Plata, Argentina.  |9 70650 
700 1 |9 68547  |a Nieto, Andrea  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Ciudad Universitaria. Buenos Aires, Argentina.  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales Instituto de Tecnologías en Alimentos y Procesos Químicos (ITAPROQ). Ciudad Universitaria. Buenos Aires, Argentina.  |u CONICET - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales Instituto de Tecnologías en Alimentos y Procesos Químicos (ITAPROQ). Ciudad Universitaria. Buenos Aires, Argentina. 
773 0 |t Food and Bioprocess Technology  |g Vol.12 (2019), p.2136–2147, tbls., grafs., fot. 
856 |f 2019jaramillosanchez  |i en reservorio  |q application/pdf  |u http://ri.agro.uba.ar/files/intranet/articulo/2019jaramillosanchez.pdf  |x ARTI202003 
856 |z LINK AL EDITOR  |u http://www.springer.com/ 
942 0 0 |c ARTICULO 
942 0 0 |c ENLINEA 
976 |a AAG