Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets

Main Authors: Miranda, Luis Alberto, Lee-Rangel, Héctor Aarón, Mendoza-Martínez, Germán David, Crosby-Galván, María Magdalena, Relling, Alejandro Enrique, Pinos-Rodríguez, Juan Manuel, Rojo Rubio, Rolando , González Hernandez, Milagros
Format: Artículo
Language: English
Published: Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias 2017-03-01
Subjects:
Online Access: http://bdigital.uncu.edu.ar/9373
Table of Contents:
  • The objective of the present study was to evaluate the effect of calcium propionate (CaPr) on in vitro ruminal fermentation using a factorial arrangement 2 x 2 evaluating CaPr (0 vs. 1%) and grain level (55 vs. 65%). There was a CaPr x Grain interaction in the volume of gas produced (V; p = 0.04). Addition of CaPr prolonged Lag time (1.4 vs. 1.04 h; P<0.01), and increasing the grain level also prolonged Lag time (1.56 vs. 0.89 h; p < 0.03) and gas production rate (0.046 vs. 0.041 h-1; P<0.04). However, there were no differences in CH4, CO2, acetate, propionate and butyrate concentrations. Therefore, the addition of calcium propionate in a diet with 55 or 66% of grain increased Lag phase but it is not affected fermentation pattern or methane losses.
  • El objetivo de este estudio fue evaluar in vitro el efecto de la adición de propionato de Ca (PrCa). El diseño experimental fue completamente al azar con un arreglo factorial 2x2; PrCa (0 o 1%) y grano (55 o 65%). Se encontró diferencias (p>0,05) entre tratamientos para volumen de gas, pero la tasa de producción de gas no fue diferente (p<0,05), se observó un efecto por parte del grano (p<0,04). La adición de PrCa prolongó el tiempo Lag (1,4 vs. 1.04 h; P<0,01) y aumentando el nivel de grano también prolongó la fase Lag (1,56 vs. 0,89 h; P<0,03) y la tasa de producción de gas (0,046 vs. 0,041 h-1; P <0,04). Sin embargo, no hubo diferencias en la concentración de CH4 y CO2, ni de propionato, acetato y butirato. La adición de propionato de calcio a una dieta con 55 o 65% de grano prolonga la fase Lag pero no afecta el patrón de fermentación o las pérdidas de metano.
  • Fil: Miranda, Luis Alberto. Universidad Autónoma Chapingo (México)
  • Fil: Lee-Rangel, Héctor Aarón. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía
  • Fil: Mendoza-Martínez, Germán David.
  • Fil: Crosby-Galván, María Magdalena. Colegio de Postgraduados. Campus Montecillo (México)
  • Fil: Relling, Alejandro Enrique. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias
  • Fil: Pinos-Rodríguez, Juan Manuel. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía
  • Fil: Rojo Rubio, Rolando . Universidad Autónoma del Estado de México
  • Fil: González Hernandez, Milagros. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía