Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets

Main Authors: Miranda, Luis Alberto, Lee-Rangel, Héctor Aarón, Mendoza-Martínez, Germán David, Crosby-Galván, María Magdalena, Relling, Alejandro Enrique, Pinos-Rodríguez, Juan Manuel, Rojo Rubio, Rolando , González Hernandez, Milagros
Format: Artículo
Language: English
Published: Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias 2017-03-01
Subjects:
Online Access: http://bdigital.uncu.edu.ar/9373
building BD-UNCU
institution Biblioteca Digital - SID - Universidad Nacional de Cuyo (UNCuyo)
id BD-UNCU--oai:bdigital.uncu.edu.ar:9373
author Miranda, Luis Alberto
Lee-Rangel, Héctor Aarón
Mendoza-Martínez, Germán David
Crosby-Galván, María Magdalena
Relling, Alejandro Enrique
Pinos-Rodríguez, Juan Manuel
Rojo Rubio, Rolando
González Hernandez, Milagros
spellingShingle Miranda, Luis Alberto
Lee-Rangel, Héctor Aarón
Mendoza-Martínez, Germán David
Crosby-Galván, María Magdalena
Relling, Alejandro Enrique
Pinos-Rodríguez, Juan Manuel
Rojo Rubio, Rolando
González Hernandez, Milagros
CALCIO
FERMENTACIÓN
SORGOS
PROPIONATOS
GRANOS
MÉXICO
IN VITRO GAS PRODUCTION
PROPIONATE
GRAIN
FERMENTATION
Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets
The objective of the present study was to evaluate the effect of calcium propionate (CaPr) on in vitro ruminal fermentation using a factorial arrangement 2 x 2 evaluating CaPr (0 vs. 1%) and grain level (55 vs. 65%). There was a CaPr x Grain interaction in the volume of gas produced (V; p = 0.04). Addition of CaPr prolonged Lag time (1.4 vs. 1.04 h; P<0.01), and increasing the grain level also prolonged Lag time (1.56 vs. 0.89 h; p < 0.03) and gas production rate (0.046 vs. 0.041 h-1; P<0.04). However, there were no differences in CH4, CO2, acetate, propionate and butyrate concentrations. Therefore, the addition of calcium propionate in a diet with 55 or 66% of grain increased Lag phase but it is not affected fermentation pattern or methane losses.
El objetivo de este estudio fue evaluar in vitro el efecto de la adición de propionato de Ca (PrCa). El diseño experimental fue completamente al azar con un arreglo factorial 2x2; PrCa (0 o 1%) y grano (55 o 65%). Se encontró diferencias (p>0,05) entre tratamientos para volumen de gas, pero la tasa de producción de gas no fue diferente (p<0,05), se observó un efecto por parte del grano (p<0,04). La adición de PrCa prolongó el tiempo Lag (1,4 vs. 1.04 h; P<0,01) y aumentando el nivel de grano también prolongó la fase Lag (1,56 vs. 0,89 h; P<0,03) y la tasa de producción de gas (0,046 vs. 0,041 h-1; P <0,04). Sin embargo, no hubo diferencias en la concentración de CH4 y CO2, ni de propionato, acetato y butirato. La adición de propionato de calcio a una dieta con 55 o 65% de grano prolonga la fase Lag pero no afecta el patrón de fermentación o las pérdidas de metano.
Fil: Miranda, Luis Alberto. Universidad Autónoma Chapingo (México)
Fil: Lee-Rangel, Héctor Aarón. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía
Fil: Mendoza-Martínez, Germán David.
Fil: Crosby-Galván, María Magdalena. Colegio de Postgraduados. Campus Montecillo (México)
Fil: Relling, Alejandro Enrique. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias
Fil: Pinos-Rodríguez, Juan Manuel. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía
Fil: Rojo Rubio, Rolando . Universidad Autónoma del Estado de México
Fil: González Hernandez, Milagros. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía
topic CALCIO
FERMENTACIÓN
SORGOS
PROPIONATOS
GRANOS
MÉXICO
IN VITRO GAS PRODUCTION
PROPIONATE
GRAIN
FERMENTATION
topic_facet CALCIO
FERMENTACIÓN
SORGOS
PROPIONATOS
GRANOS
MÉXICO
IN VITRO GAS PRODUCTION
PROPIONATE
GRAIN
FERMENTATION
title Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets
title_full Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets
title_fullStr Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets
title_full_unstemmed Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets
title_short Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets
publisher Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
contents The objective of the present study was to evaluate the effect of calcium propionate (CaPr) on in vitro ruminal fermentation using a factorial arrangement 2 x 2 evaluating CaPr (0 vs. 1%) and grain level (55 vs. 65%). There was a CaPr x Grain interaction in the volume of gas produced (V; p = 0.04). Addition of CaPr prolonged Lag time (1.4 vs. 1.04 h; P<0.01), and increasing the grain level also prolonged Lag time (1.56 vs. 0.89 h; p < 0.03) and gas production rate (0.046 vs. 0.041 h-1; P<0.04). However, there were no differences in CH4, CO2, acetate, propionate and butyrate concentrations. Therefore, the addition of calcium propionate in a diet with 55 or 66% of grain increased Lag phase but it is not affected fermentation pattern or methane losses.
El objetivo de este estudio fue evaluar in vitro el efecto de la adición de propionato de Ca (PrCa). El diseño experimental fue completamente al azar con un arreglo factorial 2x2; PrCa (0 o 1%) y grano (55 o 65%). Se encontró diferencias (p>0,05) entre tratamientos para volumen de gas, pero la tasa de producción de gas no fue diferente (p<0,05), se observó un efecto por parte del grano (p<0,04). La adición de PrCa prolongó el tiempo Lag (1,4 vs. 1.04 h; P<0,01) y aumentando el nivel de grano también prolongó la fase Lag (1,56 vs. 0,89 h; P<0,03) y la tasa de producción de gas (0,046 vs. 0,041 h-1; P <0,04). Sin embargo, no hubo diferencias en la concentración de CH4 y CO2, ni de propionato, acetato y butirato. La adición de propionato de calcio a una dieta con 55 o 65% de grano prolonga la fase Lag pero no afecta el patrón de fermentación o las pérdidas de metano.
Fil: Miranda, Luis Alberto. Universidad Autónoma Chapingo (México)
Fil: Lee-Rangel, Héctor Aarón. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía
Fil: Mendoza-Martínez, Germán David.
Fil: Crosby-Galván, María Magdalena. Colegio de Postgraduados. Campus Montecillo (México)
Fil: Relling, Alejandro Enrique. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias
Fil: Pinos-Rodríguez, Juan Manuel. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía
Fil: Rojo Rubio, Rolando . Universidad Autónoma del Estado de México
Fil: González Hernandez, Milagros. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía
url http://bdigital.uncu.edu.ar/9373
format Artículo
genre Artículo
genre_facet Artículo
era 2017
era_facet 2017
publishDate 2017-03-01
language English
_version_ 1670348977919229952
score 13,179736