Acceptance of a vegetable with designation of origin in two cities in southern Chile

Main Authors: Schnettler, Berta, Pihán, Rodolfo, Valdevenito, Ana, Miranda, Horacio, Lobos, Germán, Grunert, Klaus G.
Format: Artículo
Language: English
Published: Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias 2015-01-01
Subjects:
Online Access: http://bdigital.uncu.edu.ar/7478
building BD-UNCU
institution Biblioteca Digital - SID - Universidad Nacional de Cuyo (UNCuyo)
id BD-UNCU--oai:bdigital.uncu.edu.ar:7478
author Schnettler, Berta
Pihán, Rodolfo
Valdevenito, Ana
Miranda, Horacio
Lobos, Germán
Grunert, Klaus G.
spellingShingle Schnettler, Berta
Pihán, Rodolfo
Valdevenito, Ana
Miranda, Horacio
Lobos, Germán
Grunert, Klaus G.
TOMATE
ANGOL (CHILE)
DENOMINACIÓN DE ORIGEN
DESIGNATION OF ORIGIN
TOMATO
VARIEDADES DE TOMATE
Acceptance of a vegetable with designation of origin in two cities in southern Chile
Considering that the regional origin of foods can increase consumer acceptance, the relative importance of the designation of origin (DO) in the decision to purchase tomatoes in Temuco and Puerto Montt, Chile was evaluated, consumer segments were distinguished according to their preferences by administering a survey to 400 people. A conjoint analysis was used to determine that the variety of tomato (41.8%) was more important than DO (19.5%) and price (17.0%). Presentation and size were the least important attributes. Consumers preferred long-life tomatoes and in bunch, with Angol DO at the lowest price. A hierarchical cluster analysis distinguished three segments. The first (52.5%) was sensitive to variety. The second (13.0%) was also sensitive to variety, but they preferred to pay the highest price. The third (34.5%) was sensitive to price. All three segments preferred the tomato with Angol DO. The segments differed significantly according to gender, size of family group and level of satisfaction with their food-related life. The results indicate a good acceptance of tomatoes with Angol DO; however, particular relevance must be given to the variety of tomato produced.
Considerando que la región de origen de los alimentos puede aumentar la aceptación de los consumidores, se evaluó la importancia relativa de la información referida a la denominación de origen (DO) en la decisión de compra de tomates en Temuco y Puerto Montt, Chile, y se diferenciaron segmentos de consumidores según sus preferencias, mediante una encuesta a 400 personas. Utilizando análisis conjunto se determinó que la variedad de tomate (41,8%) fue más importante que la DO (19,5%) y el precio (17,0%). La presentación y el tamaño fueron atributos poco importantes. Los consumidores prefirieron tomate larga vida y en racimo, con DO de Angol, al menor precio. Mediante análisis de conglomerados jerárquicos se diferenciaron tres segmentos. El primero (52,5%) fue sensible a la variedad. El segundo (13,0%) también fue sensible a la variedad, pero prefirieron pagar el precio más elevado. El tercero (34,5%) fue sensible al precio. Los tres segmentos prefirieron el tomate con DO de Angol. Los segmentos se diferenciaron significativamente según género, tamaño del grupo familiar y nivel de satisfacción con su alimentación. Los resultados indican buena aceptación hacia tomates con DO de Angol, sin embargo, se debe dar especial relevancia a la variedad de tomate a producir.
Fil: Schnettler, Berta. Universidad de La Frontera (Chile). Facultad de Ciencias Agropecuarias y Forestales. Departamento de Producción Agropecuaria.
Fil: Pihán, Rodolfo. Universidad de La Frontera (Chile). Facultad de Ciencias Agropecuarias y Forestales. Departamento de Producción Agropecuaria.
Fil: Valdevenito, Ana. Universidad de La Frontera (Chile). Facultad de Ciencias Agropecuarias y Forestales. Departamento de Producción Agropecuaria.
Fil: Miranda, Horacio. Universidad de La Frontera (Chile). Facultad de Ciencias Agropecuarias y Forestales. Departamento de Producción Agropecuaria.
Fil: Lobos, Germán. Universidad de Talca (Chile)
Fil: Grunert, Klaus G.. Universidad de Aarhus (Dinamarca)
topic TOMATE
ANGOL (CHILE)
DENOMINACIÓN DE ORIGEN
DESIGNATION OF ORIGIN
TOMATO
VARIEDADES DE TOMATE
topic_facet TOMATE
ANGOL (CHILE)
DENOMINACIÓN DE ORIGEN
DESIGNATION OF ORIGIN
TOMATO
VARIEDADES DE TOMATE
title Acceptance of a vegetable with designation of origin in two cities in southern Chile
title_full Acceptance of a vegetable with designation of origin in two cities in southern Chile
title_fullStr Acceptance of a vegetable with designation of origin in two cities in southern Chile
title_full_unstemmed Acceptance of a vegetable with designation of origin in two cities in southern Chile
title_short Acceptance of a vegetable with designation of origin in two cities in southern Chile
publisher Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
contents Considering that the regional origin of foods can increase consumer acceptance, the relative importance of the designation of origin (DO) in the decision to purchase tomatoes in Temuco and Puerto Montt, Chile was evaluated, consumer segments were distinguished according to their preferences by administering a survey to 400 people. A conjoint analysis was used to determine that the variety of tomato (41.8%) was more important than DO (19.5%) and price (17.0%). Presentation and size were the least important attributes. Consumers preferred long-life tomatoes and in bunch, with Angol DO at the lowest price. A hierarchical cluster analysis distinguished three segments. The first (52.5%) was sensitive to variety. The second (13.0%) was also sensitive to variety, but they preferred to pay the highest price. The third (34.5%) was sensitive to price. All three segments preferred the tomato with Angol DO. The segments differed significantly according to gender, size of family group and level of satisfaction with their food-related life. The results indicate a good acceptance of tomatoes with Angol DO; however, particular relevance must be given to the variety of tomato produced.
Considerando que la región de origen de los alimentos puede aumentar la aceptación de los consumidores, se evaluó la importancia relativa de la información referida a la denominación de origen (DO) en la decisión de compra de tomates en Temuco y Puerto Montt, Chile, y se diferenciaron segmentos de consumidores según sus preferencias, mediante una encuesta a 400 personas. Utilizando análisis conjunto se determinó que la variedad de tomate (41,8%) fue más importante que la DO (19,5%) y el precio (17,0%). La presentación y el tamaño fueron atributos poco importantes. Los consumidores prefirieron tomate larga vida y en racimo, con DO de Angol, al menor precio. Mediante análisis de conglomerados jerárquicos se diferenciaron tres segmentos. El primero (52,5%) fue sensible a la variedad. El segundo (13,0%) también fue sensible a la variedad, pero prefirieron pagar el precio más elevado. El tercero (34,5%) fue sensible al precio. Los tres segmentos prefirieron el tomate con DO de Angol. Los segmentos se diferenciaron significativamente según género, tamaño del grupo familiar y nivel de satisfacción con su alimentación. Los resultados indican buena aceptación hacia tomates con DO de Angol, sin embargo, se debe dar especial relevancia a la variedad de tomate a producir.
Fil: Schnettler, Berta. Universidad de La Frontera (Chile). Facultad de Ciencias Agropecuarias y Forestales. Departamento de Producción Agropecuaria.
Fil: Pihán, Rodolfo. Universidad de La Frontera (Chile). Facultad de Ciencias Agropecuarias y Forestales. Departamento de Producción Agropecuaria.
Fil: Valdevenito, Ana. Universidad de La Frontera (Chile). Facultad de Ciencias Agropecuarias y Forestales. Departamento de Producción Agropecuaria.
Fil: Miranda, Horacio. Universidad de La Frontera (Chile). Facultad de Ciencias Agropecuarias y Forestales. Departamento de Producción Agropecuaria.
Fil: Lobos, Germán. Universidad de Talca (Chile)
Fil: Grunert, Klaus G.. Universidad de Aarhus (Dinamarca)
url http://bdigital.uncu.edu.ar/7478
format Artículo
genre Artículo
genre_facet Artículo
era 2015
era_facet 2015
publishDate 2015-01-01
language English
_version_ 1670348922110869504
score 13,179736